2022-01-31 07:49:07• hírek • Szatmár.ro

Huszonnegyedik alkalommal szervezte meg a Mike-túrát a szatmári EKE - Képgaléria

Január 29-én 24. alkalommal szervezte meg a már hagyományos Mike-túrát az Erdélyi Kárpát Egyesület szatmári szervezete. Az alábbiakban Márk-Nagy János beszámolóját olvashatják.

A 24. (igen, igen, a huszonnegyedik) Mike-túrára került sor idén január 29-én. Magam is nehezen hiszem el, hogy 24 éve, egy január végi hétvégén, amikor öten combig érő hóban kimásztuk a Mikét egy ilyen tartós hagyományt indítottunk el.

Idén rekordot is döntöttünk: 95 túrázó jött el és 3 kutya. Ja, és még a gyermekek száma is új rekord, hisz mintegy 20 Kisbakancsos vállalkozott e könnyűnek egyáltalán nem nevezhető kirándulásra.

Gyönyörű időre ébredtünk szombat reggel és meglepetésünkre az éjszaka friss havat is hozott. Fél kilenckor a megszokott helyen, a batizi úti Penny parkolójában találkoztunk, hogy járműveinket teleautósra optimalizálva (és ezáltal ökológiai lábnyomunkat a lehető legkisebbre csökkentve) utazzunk túránk kiindulási pontjához, a lunaforrási Boda Oșanul vendéglő parkolójához. Itt hamar útra kész lett a csapat. Mindenki felvette a lábszárvédőjét, kiosztottuk a hótalpakat az ösvény taposására jelentkezőknek, hisz itt már látszott, hogy túránkat 30-40 cm-es, sőt helyenként még annál is mélyebb szűzhóban fogjuk megtenni.

A nagy létszám ellenére nagyon jól haladtunk, senki sem maradt le és visszafordulni is csak néhányan kényszerültek. Gyakori pihenőkkel sikerült egyben tartani a csapatot és így a verőfényes napsütésben már három és fél óra alatt elértük a hajdanvolt tűzhányó, a Mike alig több, mint 1000 m-es csúcsát. A nagy hóban hamar sikerült egy jókora placcot tapossunk, hogy ne teljen meg az aprónép bakancsa hóval. Utána, szokásunkhoz híven elfogyasztottuk az otthonról hozott finomságokat, sűrűn kínálgatva egymást, hisz a másé mindig finomabb. Szendvicsek, bundáskenyér, sajtok és disznóságok kerültek terítékre és utána jöttek a sütik, narancsok és az elmaradhatatlan csúcs-csokik, közben pedig a ragyogó napsütésben az Avas-medence és a Szamos-mente elénk táruló panorámáját csodálhattuk. A csúcsfotók után még egy drónos csoportképre is összeálltunk, hisz ekkora társaságról másképp már nem is lehetett képet készíteni.

Leereszkedéskor kicsit elkavartunk, mivel a Mike keleti oldalában található öreg bükköst évről-évre egyre jobban termelik és a vágott részek és a felújított parcellák teljesen átalakították a tájat, megszüntetve a jól ismert ösvényeket. Végül azért megtaláltuk a helyes utat és mindenki épen-egészségesen és még világosban ért le az autókhoz. A Kisbakancsosok itt megkapták a 2022-es évre szóló pontgyűjtő füzeteiket, amelyekbe az idei túráik kerülnek majd bevezetésre, majd elbúcsúzva egymástól, a forró fürdőre és a puha ágyra egyre sűrűbben gondolva foglaltuk el helyeinket a minket hazaröpítő gépjárművekben.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: